Érdekesség


Amikor először voltunk a genetikai tanácsadóban, azt a nagyszerű tanácsot kaptuk, hogy a 24. hétig kéthetente nézessük meg a babát UH-n. A férjem meglehetősen ki volt akadva. Miért kell ezt az egészet addig elhúzni, miért nem lehet ennek véget vetni, ha beteg. Igazából a választ következő nap meg is tudta. Mert egy nap alatt is annyit változik az ultrahang, hogy szerdán még három cisztát mutat az agyában, a következő nap, meg már nyomuk sincs, az agya pont olyan, mint amilyennek lennie kell.
Én annyit mondtam a doktornőnek, hogy nem szeretnék addig eljutni, hogy a megszakítás módja csak úgy legyen lehetséges, hogy meg kell szülnöm. Abba biztos belehalnék! (Még mindig így gondolom, hogy belehalnék, de Alízért ezt is bevállalnám, ha a végén úgy alakul! De persze nem ez a cél!!!)
Második alkalommal, amikor a tanácsadóban jártunk, akkor kaptuk meg a kromoszóma eredményét. Akkor már egy főorvosnővel volt szerencsénk beszélni, aki az elején nem túl kedvesen viselkedett velünk, de amint megtudta, hogy egészségügyi dolgozók vagyunk, máris kedvesebb lett. Talán ez volt az a pont, amikor elhatároztam, hogy bemutatkozás helyett egyből közlöm, hogy eü-ben dolgozom, dolgozunk. De erről majd később! A főorvosnőtől megtudhattuk, hogy nekünk már nincs jogunk döntést hozni a magzatunkról, ez a jog a 12. hétig tart. Innentől kezdve, ha bármi baja is lesz a kicsinek, akkor a 20., vizsgálatok elhúzódása esetén a 24. hétig lehet megszakítani a terhességet. ( Magzati élet védelméről szóló törvény, amit mondjuk még nem olvastam el, nem is akarom, de a főorvosnő erre hivatkozott.) Mi csak kérvényezhetjük, hogy mi legyen a babánkkal. Orvosi szakvélemények és statisztikák döntenek helyettünk. TÉNY: 4,2mm-es nyaki redővel az én életkoromban a Down-szindróma esélye 29%. Statisztika. TÉNY: 5,7mm-es nyaki redővel egy anya egészséges gyermeket hozott világra.
Tehát a pontos diagnózisnak a 24. hétig kell megszületnie.
A főorvosnő azt is elmondta, hogy előfordult már az is, hogy meghozták a halálos diagnózist, majd a művi vetélés után kiderült, hogy nem szenvedett a baba abban a betegségben. Visszautalt a magzati élet védelméről szóló törvényre.

Megjegyzések